Rokavice za motor so več kot zaščita pred mrazom

Vas na motorju rado zebe? Potem si lahko nadenete rokavice iz materiala, ki ne prepušča vetra, pa se boste takoj počutili bolje. Vendar pa zaščita dlani ni pomembna zgolj zaradi skrbi, da vam je toplo. Potrebno je pomisliti tudi na varnost!

Kakšne funkcije opravljajo rokavice za motor?

Vsekakor je res, da morajo biti rokavice za motor tople, vendar pa morajo zagotavljati tudi primerno zaščito rok. Na hrbtni strani dlani so zato vedno ojačane, da ublažijo udarce pri padcih in s tem preprečijo tudi morebiten zlom dlančnic. Prav tako prekrivajo in z ojačitvami ščitijo zapestje. To je pri padcih z motorjem še posebej izpostavljeno, zlomi v zapestju pa so vedno precej komplicirani in lahko povzročijo težave za vse življenje.

Touring motoristične rokavice

Rokavice so tudi stik med roko in krmilom. To pomeni, da mora biti spodnja stran dovolj mehka, da lahko preko roke »čutimo« motor oziroma njegove odzive, prav tako pa nam na ročki za plin ne sme drseti. Zdrs roke s krmila je lahko že pri zmerni hitrosti usoden.

Kakšne rokavice izbrati?

Rokavice za motor naj bodo primerne vašemu stilu vožnje oziroma motocikla. Če radi vozite kros motor, morajo te seveda izpolnjevati drugačne pogoje kot rokavice za mirno vožnjo na chopperju. Prav pri slednjih je uporaba slabih rokavic najbolj pogosta težava. Vozniki vozijo počasi in predvsem »v stilu«, zato želijo to dopolniti tudi s svojim videzom. Pogosto zato izberejo kar nepodložene usnjene rokavice, včasih celo takšne, ki pokrivajo zgolj dlan, prsti pa so prosti. Takšne rokavice k varnosti ter preprečevanju poškodb prav nič ne pripomorejo.

Športne motoristične rokavice

Dobro je, da rokavice segajo preko zapestja in mu tako nudijo več zaščite, sicer pa je najbolj nujno, da se vam popolnoma prilegajo. Le tako bo stik med krmilom in roko popoln.

Kaj pa materiali? Nekateri imajo radi tako znotraj kot zunaj usnje, vendar vsi vemo, da se nam dlani zelo potijo, rokavice pa se zato navzamejo neprijetnega vonja. Boljša izbira so torej rokavice iz umetnih materialov, ki jih lahko vsake toliko tudi operete v pralnem stroju.

Kje kupiti rokavice?

Rokavic nikoli ne kupujte preko spleta, saj je nujno, da jih pomerite. Za rokavice velja enako kot za čevlje: čeprav imata dve osebi številko noge 42, to še ne pomeni, da sta njuni stopali enaki. Eno je širše, drugo višje, pri enem so prsti v lepem loku, pri drugem je izpostavljena kost na palcu … Tudi pri rokavicah velja, da boste morali pomeriti več modelov iste velikosti, preden boste našli tistega, ki vam najbolj ustreza.

Comments are closed.