Kaj storiti ob odvzemu vozniškega dovoljenja?

V kategorijo »se zgodi« uvrščamo tudi zelo neprijetno zadevo, ki se imenuje odvzem vozniškega dovoljenja. Ne glede na to, ali je bil razlog odvzema tak ali drugačen prekršek, za večino ljudi to pomeni pravo malo katastrofo in trenutke obupa.

Odvzem vozniškega dovoljenja

Čeprav je na prvi pogled situacija videti brezizhodna, pa k sreči še ni vsega konec. Da bi se izguba vozniškega dovoljenja končala po vaših željah, bo potrebna ustrezna pravna pomoč. Je že tako, da nas večina ne pozna vseh pravnih možnosti in pravic, zato je dobro o tem povprašati pravne strokovnjake, ki jih najdete na spletni strani Vozniska.si.

Odvzem vozniške zaradi alkoholiziranosti

Razlogov za odvzem vozniškega dovoljenja je seveda več. Eden najpogostejših je verjetno odvzem zaradi vožnje pod vplivom alkohola. V tem primeru vam lahko policist, ki vas je ustavil, odvzame vozniško dovoljenje za obdobje 24 ur, nakar ga lahko prevzamete na določeni policijski postaji.

Seveda vas čakata globa in nekaj točk. V primeru, da je bilo stanje alkoholiziranosti takšno, da je preseglo najvišjo možno izrečeno kazen, pa se stvari bistveno zapletejo. Enako velja tudi v primeru, da ste nekaj točk imeli že od prej in ste z zadnjim prekrškom presegli skupno število 18 kazenskih točk.

Prekrški in točke

Ni pa zgolj alkohol tisti, zaradi katerega voznik lahko ostane brez vozniškega dovoljenja. Sem spadajo tudi vsi ostali prekrški v cestnem prometu. Prehitra vožnja, nespoštovanje pravil prometne signalizacije, tudi uporaba mobilnega telefona, česar pa veliko voznikov sploh ne ve.

Kazenske točke zaradi prehitre vožnje
Pogost razlog za odvzem vozniškega dovoljenja je prehitra vožnja.

Ne glede na to, za kateri prekršek gre, se točke nabirajo, in kadar pride do maksimalnega seštevka 18 točk, voznik ostane brez vozniškega dovoljenja in z globo v roki. Na srečo pa lahko skorajda v vseh primerih izpit povrnemo, a je potrebno takojšnje ukrepanje po črki zakona, ki to omogoča.

Potrebna bo pravna pomoč

Čeprav se teh možnosti morda celo zavedamo, nam v tistem trenutku ni niti približno jasno, kako se zadeve lotiti. Potrebno je namreč napisati in oblikovati ustrezen dokument za sodišče, v katerem morajo biti navedeni vsi potrebni podatki in tisto, kar sodišče od nas potrebuje, da bi sploh lahko odločalo o tej zadevi.

Treba je predložiti tudi določena potrdila in morda opraviti kakšne tečaje, zdravniški pregled in podobno. Na srečo imamo na voljo zelo hitro pravno pomoč, ki se ukvarja izključno s tovrstnimi primeri in kjer pravni strokovnjaki poznajo vse zakonske določbe ter možnosti. Le en klic bo dovolj za pomirjujoče novice in napotke, kako se odzvati in kaj storiti, da bo vozniško dovoljenje kljub odvzemu kmalu spet nazaj v naših rokah.

Comments are closed.