Kako se uspešno pripraviti na republiške teste CPP?

Teoretični del vozniškega izpita iz cestno prometnih predpisov ali, kot jim radi rečemo, »CPP »izpit«, so ključen del pridobivanja vozniškega dovoljenja. Gre za pridobitev znanja o tem, kaj sploh so pravila cestnega prometa, zakaj jih mora vsak voznik poznati in kako mora reagirati v določenih situacijah.

Cestno prometni predpisi

Varna vožnja mora biti cilj vsakega posameznika, ki se odloči, da bo opravil teste in pridobil vozniški izpit. Upoštevanje prometne signalizacije, znakov, pravil vožnje v križiščih in podobno predstavlja le del tistega, kar vsakega novega voznika naučijo cestno prometni predpisi.

Zbranost pri predavanjih

Vsak kandidat za pridobitev vozniškega izpita se mora udeležiti predavanj o cestno prometnih predpisih. Pri tečaju iz teoretičnega dela za izpit B kategorije (osebni avtomobil) gre za serijo predavanj v trajanju 6 dni. Štirje dnevi (v trajanju 16 ur) so namenjeni splošnemu izobraževanju, dva dneva (8 pedagoških ur) pa dodatnemu delu.

Zelo pomembno je, da je kandidat na predavanjih zbran in posluša predavatelja, ki mu predaja znanje, neobhodno za pridobitev vozniškega izpita. Čeprav mnogi morda menijo, da gre zgolj za še en izpit v življenju, podoben tistim v šoli, pa je potrebno dodati, da bosta od tega znanja odvisna varnost in življenje voznika ter ostalih udeležencev v prometu.

Spletna pomoč za CPP izpit

Komplet za vozniški izpitV zadnjem času, ko je splet praktično del nas, so k sreči na voljo tudi tako imenovani online CPP testi, s pomočjo katerih kandidat za voznika precej lažje in tudi hitreje pride do zahtevanega znanja. Precejšnja razlika je predstavljati si določeno situacijo v glavi, morda na sliki v knjigi, ali pa videti vse skupaj na spletu kot animacijo, v kateri je vsakomur jasno, kako in zakaj je potrebno ravnati tako, da bo prav.

Obstajajo namreč tudi precej zapletene situacije z dvoumnimi vprašanji, ki lahko zmedejo celo nekoliko bolj izkušene voznike. Prav zato je še kako pomembno, da kandidat usvoji vse potrebno znanje, da bo kasneje na cesti varen in samozavesten voznik. Veliko nezgod se namreč pripeti prav zaradi površnega poznavanja nekaterih pravil, ki si jih posamezniki razlagajo po svoje.

Je potrebno vedeti prav vse?

Seveda, le na ta način boste na cesti lahko poskrbeli za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Ni dovolj, da voznik v krožno križišče zapelje na pamet, ker pač ni nikogar, gre preko več pasov, ob tem pa pozabi na preostala vozila, ki se vključujejo v krožni promet. Prav tako ni vseeno, kako se takšno krožišče zapusti.

Enako velja za vključevanje na avtocesto in njeno zapuščanje, pa denimo za prehitevanje in upoštevanje prednosti. Dovolj je, da izpustite le delček potrebnega znanja, pa že lahko ogrožate prometno varnost. Toda brez skrbi. S spletnimi tečaji in zbranim poslušanjem predavatelja boste zagotovo prejeli dovolj znanja za uspešno opravljanje teoretičnega dela vozniškega izpita.

Nato boste to znanje lahko uporabili pri izvajanju praktičnega dela skozi ure vožnje, kjer bo še vedno ob vas strokovno usposobljena oseba (inštruktor), ki vam bo v vsakem trenutku na razpolago in vas vodila po poti do uspešno opravljenega vozniškega izpita.

Pa veliko sreče in znanja vsem prihodnjim, novim voznikom!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*