Kako očistiti avtomobilske sedeže?

Čiščenje sodi med opravila, ki jih ljudje ne opravljamo ravno z velikim veseljem. Če pa imamo za tako dejavnost primerna sredstva in naprave ter natančno pripravljen načrt, v katerega so vključeni tudi dobri nasveti in triki, nam čiščenje lahko postane všeč in se ga zato lotevamo mnogo raje.

Čiščenje sedežev

Ker je čiščenje avtomobilskih sedežev za marsikoga eno od zahtevnejših in morda tudi najbolj zoprnih opravil, vam bomo v nadaljevanju zaupali nekaj koristnih nasvetov, ki jih boste lahko uporabili pri naslednjem čiščenju. Ugotovili boste, da je takšno delo lahko prav zabavno in da vam ne bo jemalo pretirane količine dragocenega časa.

Čiščenje sedežev iz tkanine

Vsekakor je najlaže, če svoj jekleni konjiček odpeljete v avtopralnico, kjer izkušeni mojstri poskrbijo tudi za temeljito čiščenje sedežev. Kljub temu pa za to zapravite kar nekaj denarja. Če želite privarčevati ter morda sedeže v svojem avtu očistiti še bolje od strokovnjakov, si dobro preberite naslednji nasvet.

Zmešajte enako količino mila, kisa, mineralne vode in nekaj žlic vsestransko uporabne sode bikarbone. Mešanico nato prelijte v sprej ter pošpricajte po umazaniji na sedežih. To pustite delovati nekaj minut. Nato drgnite po sedežih s trdo krtačo. Pri tem ne bodite preveč grobi. Po drgnjenju sperite z vodo, z likalnikom pa polikajte vsa področja umazanije, da se bo vse skupaj hitreje posušilo. Rezultat vas bo popolnoma navdušil. Toda, pozor. Likalnika seveda ne boste uporabili, če imate v svojem jeklenem konjičku nameščene usnjene sedeže.

Čiščenje usnjenih sedežev

Strokovnjaki priporočajo, da je usnjene sedeže in tudi druge usnjene dele v avtomobilu potrebno čistiti vsaj dvakrat na leto. Le na ta način boste poskrbeli za prijeten videz, predvsem pa za daljšo obstojnost usnja. Redna nega bo preprečila tudi nastanek razpok v usnju. Če so temperature ekstremne, torej zelo nizke ali zelo visoke, je usnje potrebno negovati še pogosteje. Poleti se usnje namreč lahko hitro poškoduje, pozimi pa izgubi elastičnost. Usnjene sedeže morate čistiti pogosteje tudi v primeru, če je usnje svetlejših odtenkov.

Čiščenje avtomobilskih sedežev

Za nego usnja lahko kupite posebne kreme. Ne priporočamo vam uporabe razpršilcev, ki so precej nenatančni in lahko za seboj puščajo neodstranljive madeže na plastičnih delih, ki se nahajajo v bližini usnja. Umetno usnje vzdržujte samo s preparati, ki vam jih priporoča proizvajalec avtomobila.

Naj vam za konec zaupamo še, kako pravilno negovati usnjene avtomobilske sedeže. Najprej morate z usnjenih sedežev odstraniti umazanijo in maščobe. Za to si morate vzeti dovolj časa. S posebnim čistilom za usnje in namensko krtačko zdrgnite vso površino sedežev, še posebej bodite natančni na mestih gub in šivov. Nato sedeže obrišite s krpo iz mikrovlaken. Z aplikatorjem nanesite še ustrezno negovalno kremo za usnje. Če se vam zdi, da ste jo nanesli preveč, jo odstranite s krpo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*