Kako do bolj belih zob?

Vsakdo si želi lepega nasmeha, za to pa so potrebni lepi zobje – postavljeni lepo v vrsto in sijoče beli. A kako za to poskrbeti?

Popolnoma beli zobje so utvara. V naravi ne obstajajo. Belina, ki smo je vajeni iz različnih oglasov za zobne paste, je ustvarjena umetno, torej v postprodukciji televizijskega oglasa ali v računalniškem programu za obdelavo fotografij pri tisku. Ne glede na to, kakšne proizvode za čiščenje in nego zob uporabljate, je torej ne boste mogli doseči.

Lepi in beli zobje

Bolj ali manj beli zobje so v prvi vrsti genetsko pogojeni, in če ste pri zobozdravniku kdaj videli lestvico barv umetnih zob, ste gotovo ugotovili, da so na njej vsi zobje v »obsegu« belega, vendar imajo nekateri bolj rumenkast, drugi pa bolj sivkast ton. Tudi naravna barva vaših zob je odmaknjena od popolne beline v eno ali drugo smer. Naravno barvo zob pa seveda v življenju spreminjamo, saj se zobje dodatno obarvajo zaradi zobnih oblog in kamna. Najbolj vpliva na barvo zob kajenje, prav tako pa jih stalno zabarvajo pogosto uživanje nekaterih jedi in pijač (na primer kave, čaja) ter slaba higiena.

Če želite, da bi vaši beli zobje spet dobili svojo naravno barvo, lahko posežete po proizvodih, ki pomagajo odpravljati zabarvanost, torej po posebnih zobnih pastah ali celo bolj agresivnih belilih, vendar pa ta običajno poškodujejo tudi zobno sklenino. Tudi umivanje zob z naravnima čistiloma, torej s sodo bikarbono in limoninim sokom, lahko sklenino poškoduje, zato se je bolje odločiti za beljenje pri zobozdravniku. Ta bo v prvi vrsti odstranil zobni kamen in obloge, nato pa sledi beljenje, ki naj bo zmerno, da zob ne poškoduje.

Čiščenje zobnega kamna

Popolnoma beli zobje so v teoriji mogoči le, kadar se odločimo za umetne zobe ali zobne luske, vendar se v praksi tudi tu ne uporablja popolne beline. Zakaj? Enostavno – takšni zobje bi bili videti zelo nenaravni, zato je treba tudi pri estetskem zobozdravstvu izbirati odtenke, ki na lestvici nekoliko odstopajo od snežno bele barve.

Ne glede na povedano, velja, da so beli zobje privlačni in naredijo na ljudi dober vtis, zato velja zanje dobro skrbeti. Zobna higiena naj bo redna in naj se ne omejuje zgolj na ščetkanje, temveč je treba poskrbeti tudi za nitkanje ter seveda redne zobozdravstvene preglede. Beli zobje namreč nimajo vrednosti, če niso hkrati tudi močni in zdravi. In verjemite, da je bolje imeti nekoliko bolj rumenkasto naravno barvo, samo da ni težav z bolečinami.

Kakšni zobje pa so sicer najbolj beli? Tisti, ki jih odnese zobna miška. Ja, res je, najbolj beli zobje so mlečni zobje – in stalni se po belini z njimi pri nikomer ne morejo primerjati.

Comments are closed.