5 diet, ki jih enostavno morate poznati

Pravijo, da je na svetu skorajda toliko prehranskih diet, kolikor je ljudi. Malce v pretiravanju seveda, ampak dejstvo je, da je različnih vrst diet zares zelo veliko. Nekatere so bolj, druge manj uspešne, zato smo se tokrat posvetili petim, ki so nam nekako najbolj padle v oči. Na spletu je moč najti zares veliko različnih vrst diet in človek se nemara kar malce izgubi med njimi.

Diete

Še posebej, če si želi o vsaki podrobno preveriti, kaj zahteva in za koga je dieta sploh primerna. Nikakor niso vse diete primerne za vse ljudi. Prekomerna teža se pri različnih ljudeh nabira na različnih delih telesa. Za to je velikokrat kriva genetika, največkrat pa tudi stil življenja. Prav zato bi moral vsakdo poseči po dieti, ki je ustrezna zanj.

Za vas smo pripravili izbor petih diet, ki jih morate poznati.

1. Mediteranska dieta

Za mediteransko dieto velja, da gre za eno najbolj popularnih in privlačnih diet nasploh. Zakaj? To vam bo hitro postalo jasno. Mediteranska dieta namreč ne zahteva, da čez dan umirate od lakote in hodite po svetu brez prave volje za življenjem.

V njej boste našli sveže sadje in zelenjavo, ribe, polnozrnate izdelke, olivno olje, perutnino in mlečne izdelke. In to še ni vse. V sicer najmanjših količinah, a vseeno, je dovoljeno uživati še; rdeče meso in naravno sladilo, med. Najlepša stvar pri tej dieti je, da praktično nič ni prepovedano. Je pa pomembno koliko, kdaj in kaj.

2. Beljakovinska dieta

Beljakovinska dieta bo razveselila predvsem ljubitelje mesa, ki je tu precej zaželeno. Seveda pa govorimo o nepredelanem mesu, kot so denimo salame, klobase in paštete. Bistvo beljakovinske diete je, da se v telo vnaša veliko beljakovin, manj pa ogljikovih hidratov in maščob. Ljudje poročajo o izrednih uspehih s to dieto, ki pa vam seveda mora ustrezati. Nekateri že po naravi niso najbolj »mesojedega« tipa.

3. Ketonska dieta

Ketonska oziroma keto dieta slovi kot ena tistih, ki zagotavljajo hitro hujšanje. Zanimivo bistvo ketonske diete je, da gre za uživanje hrane z minimalnim deležem ogljikovih hidratov, zaželeno pa je, da posameznik zaužije največ maščob, beljakovin pa ravno toliko, kot jih telo nujno potrebuje. Kar se tiče ogljikovih hidratov, pa zelo malo. Še te pa je najbolje zaužiti iz zelenolistne zelenjave.

Ketonska dieta

Osnova ketonske diete je videti nekako takole; uživanje naravnega vira maščob iz mastnega mesa ali rib, avokado in nekaj zelenolistne zelenjave. Tudi maslo bo dobrodošlo in recimo kakšno jajce za zajtrk.

4. LCHF dieta

LCHF pomeni Low Carb High Fat, ali po slovensko; malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. Težko verjamete, kajne? Verjetno, saj nekako ni v naši zavesti, da bi besedo »maščobe« jemali kot nekaj pozitivnega za našo telesno težo in splošno zdravje. Hujšanje z dieto LCHF obljublja ekspresno porabo odvečnih maščob.

Bistvo omenjene diete je, da močno zmanjšamo dnevni vnos ogljikovih hidratov, večino potrebne energije za naše telo pa pridobimo prav z uživanjem maščob. Če se sprašujete, kje so beljakovine … teh zaužijemo zgolj toliko, da zadostimo nujnim fiziološkim potrebam.

5. Jetrna dieta

Ob omembi jetrne diete navadno pomislimo na razstrupljanje. Prav ta notranji organ opravlja orjaško delo v našem telesu, ko nas skuša obvarovati vseh strupov na način, da jih skladišči v sebi. Ker je te strupe nekako potrebno odplaviti iz jeter, preden jih preobremenimo, je jetrna dieta zagotovo eden tistih korakov, ki k temu pripomorejo.

Jetrne diete se lahko lotimo z uživanjem pegastega badlja, ki vpliva na zmanjševanje vnetij in preprečuje nastajanje toksinov v našem telesu. Ena bolj klasičnih jetrnih diet je vsakodnevno uživanje žlice domačega jabolčnega kisa v kozarcu tople vode, z žlico medu (lahko tudi limone). K čiščenju jeter pomagata tudi česen in vsestranski regrat.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*