Kaj je hiperbarična kisikova terapija?

Hiperbarična kisikova terapija se izvaja v kisikovi komori, v kateri dihamo čisti kisik pri tlaku, ki je lahko tudi do trikrat večji od običajnega. Če vemo, da kisik, ki je nujno potreben za vsako celico našega telesa, v zraku predstavlja le manjši delež plinov, potem takoj ugotovimo, da je vdihavanje čistega kisika za naše telo in njegovo zdravje še kako pomembno. Prav pomanjkanje kisika v celicah je namreč razlog za slabo regeneracijo celic in tkiv, pa tudi za njihovo slabše delovanje.

Hiperbarična kisikova terapija

Ker hiperbarična kisikova terapija skrbi, da se čisti kisik vdihava pri povišanem zračnem tlaku, pa je terapija še bolj učinkovita. Delež kisika v krvi se poveča in enostavneje prehaja v vse dele telesa.

Kdaj je priporočljiva hiperbarična kisikova terapija?

Marsikdo ve, da je hiperbarična kisikova terapija učinkovita pri nujnem zdravljenju potapljačev, pri katerih pride do dekompresijske bolezni, vendar jo lahko uporabljamo tudi v mnoge druge namene. Pogosto se zanjo odločajo športniki, ki si želijo boljše regeneracije, prav tako pa povečana distribucija kisika do celic in tkiv pomaga po zastrupitvi z ogljikovim monoksidom, pri hitrejšem zdravljenju opeklin, pri anemiji, pri možganski kapi in pri mnogih drugih boleznih, kjer je zdravljenje boljše, če se delovanje celic in njihova regeneracija in samozdravljenje spodbudita z zadostnim povečanjem kisika v telesu. Resnici na ljubo se lahko hiperbarična kisikova terapija uporablja pri skorajda vseh težavah z zdravjem, kombiniramo pa jo lahko tudi z drugimi terapijami.

Terapija s kisikom

Prav tako je mogoča njena uporaba v nekoliko bolj »nezdravstvene« namene – kisikova terapija velja tudi za odličen način ohranjanja mladosti, saj ne pomaga le k izboljšanju zdravja notranjih organov, temveč je odlična tudi za preprečevanje staranja kože, torej skrbi tudi za lepoto. In če lahko hkrati poskrbimo tako za svoje zdravje kot za lepši videz, je več kot dobrodošlo.

Ker se hiperbarična kisikova terapija nič več ne izvaja zgolj v zdravstvenih ustanovah, zaprtih za samoplačnike, si lahko z njenimi blagodejnimi zdravilnimi učinki pomaga vsakdo – pa naj ima dejansko zdravstveno težavo ali pa želi zgolj poskrbeti za preventivo in izboljšanje videza ter počutja.

Comments are closed.