Barve maturantskih oblek

Ko nastopi čas maturantskega plesa, sta barva in slog maturantske obleke zelo pomembna dejavnika. Pravzaprav to velja že več stoletij. Beseda “maturantski ples” je skrajšana različica besede “promenada”. Pred sto leti je bila promenada formalni pohod parov v eno dvorano. To pa je za ženske pomenilo, da so bile pripravljene na zabavo in na dvorjenje snubcev. V nekaterih tujih državah pa danes na maturantskem plesu maturantje tekmujejo, kdo ima najlepšo obleko in kdo bo postal kraljica in kdo kralj maturantskega plesa.

Barve maturantskih oblek

Barva maturantske obleke (Poročna agencija – Goga) zelo veliko pove o značaju človeka. V izbrani barvi obleke se morate počutiti udobno, sproščeno, in kar je najbolj pomembno, izberite barvo, ki se prilega vaši barvi las in tipu ter barvi kože. Barve nam dajejo pravo vzdušje in dobro počutje. Maturantske obleke so danes na voljo v vseh možnih barvah in odtenkih. Najbolj standardne barve maturantskih oblek so rdeča, zlata, črna in bela. Obleke pa so običajno zelo glamurozne in predvsem svečane.

Kako izbrati barvo glede na tip kože?

Ženskam s temno poltjo ponavadi bolje pristojijo pastelne mehkejše in svetlejše tople barve. Ženskam z svetlo poltjo pa zelo lepo pristojijo temne zemeljske in naravne barve. Svetlolasim ženskam pristojijo svetlejše barve, oceansko modra ter svetlo vijolična. Temnolasim ženskam pa posebej lepo pristojijo rdeča, rumena, šampanjec in bela.

Pomen barv

Pri izbiri maturantske obleke je pomen barv zelo pomemben. Ženske na ta dan lahko poudarijo svoj značaj in popolnoma zasijejo v pravi barvi. V barvi se morate počutiti domače – barva naj vam torej bo blizu, saj se boste v njej počutili samozavestno. Vsaka barva izraža svoj pomen, posamezne barve pa imajo lahko različen učinek na ljudi. Pomen barv se lahko razlikuje glede na kulturo in okoliščine. V nadaljevanju si preberite, kaj pomenijo nekatere barve.

Rdeča barva

Rdeča je barva energije, strasti, akcije, ambicije in odločnosti. To je tudi barva jeze in spolne strasti. Rdeča je barva ljubezni in pozornosti. Rdeče maturantske obleke so po večini zelo glamurozne in vsekakor pritegnejo pozornost. Rdeče obleke so predvsem za divje in drzne ženske.

Oranžna barva

Oranžna je barva družbene komunikacije in optimizma. Izžareva toplino in srečo. Je pa tudi znak pesimizma in površnosti. Oranžna barva ne pristoji vsakomur, saj ima lahko zelo negativen učinek. Oranžna maturantska obleka se lepo poda rjavolasim in temnopoltim dekletom, saj skupaj barve ustvarijo kontrast.

Rumena barva

Rumena barva vzpodbuja naše mentalne sposobnosti in ustvarja mentalno agilnost in dojemanje. Rumena barva ponuja upanje, srečo, radost, zabavo in očarljivost. Izraža radovednost in izvirnost. Rumena je povezana z egom in našim občutkom lastne vrednosti, s tem, kako čutimo o sebi in kako nas vidijo drugi. Rumena maturantska obleka je lahko zelo drzna in divja odločitev. Lepo se poda k temnolasim ženskam. Rumena barva pritegne veliko pozornosti. V njej boste zagotovo žareli.

Zelena barva

Zelena barva je barva ravnovesja in harmonije. Z vidika psihologije barv je barva, ki ustvarja ravnovesje med glavo in srcem. Zelena barva je barva pomladi, prebujanja, življenja in sproščanja. Zelene maturantske obleke delujejo zelo sveže in hkrati tudi glamurozno. Zelene maturantske obleke pristojijo mirnim, sproščenim in sanjavim dekletom. Lepo se podajo na vsako barvo las in predvsem na temnejšo polt.

Vijolična barva

Vijolična barva se nanaša na domišljijo in duhovnosti. Spodbuja domišljijo in navdihuje visoke ideale. To je barva telesa in duha, ustvarja ravnotežje med našo fizično in duhovno energijo.

Comments are closed.