Ali se žensko kolo razlikuje od moškega?

Nekoč, tega je res že dolgo nazaj, je bila prva misel ob »ženskem« kolesu ta, da gre za manjšo verzijo pravega, »moškega« kolesa, ki je bolj usmerjena v zunanji izgled, za kvaliteto pa mu ni toliko mar. Na žalost je marsikatero žensko kolo res pomenilo nižjo kakovost, zaradi česar so se nekatere pogumne kolesarke raje odločale za »moško« kolo.

Žensko in moško kolo

Zdaj že dolgo več ni tako in oznaki žensko in moško v kolesarstvu ne pomenita kakovostne razlike, temveč se fokusirata na poudarjanje drugih specifik oblikovanja. Te nastajajo v želji vsaki kolesarki in kolesarju zagotoviti kar največje udobje med vožnjo, in seveda, ker je kolesarstvo lahko tudi zelo resen šport, doseganje čim boljših rezultatov.

Ko se odločate za nakup kolesa, je izbira moškega ali ženskega prva ali celo avtomatska odločitev, ki jo naredite. Pa je to prav? Ali konec koncev to ločevanje prinaša oprijemljive razlike? Zdi se, da se večina proizvajalcev od teh oznak noče ločiti.

Obstajajo tudi ponudbe unisex koles, ki pa jih vodi ista logika kot ostale tehnološko razvite proizvajalce sodobnih koles – optimalno prilagajanje na anatomske specifike in podrobnosti posameznika, le da unisex kolesa pri tem ne določajo kategorije spola. A spol je pri veliko ljudeh tisti, ki določa osnovne telesne, fizične razlike. Katero kolo bo ustrezalo vašemu telesu?

Moška kolesa

V veliko primerih lahko moška in ženska kolesa ločimo že na prvi pogled. Moška imajo značilen visok, raven okvir, ki deluje kot povezava med sedežem in krmilom. Na kolo se je zaradi te oblike potrebno usesti tako, da dvignete nogo. Ta oblika je dobra pri zagotavljanju trdnosti konstrukcije. Sedež kolesa je ožji in daljši kot pri ženskih verzijah ter dopušča svobodo gibanju nog med poganjanjem.

Moško gorsko kolo Scott Aspect 920 (2022)
Moško gorsko kolo Scott Aspect 920 (Extremevital)

Večjemu ramenskemu obroču, ki je značilen za večino moških, je prilagojena širina krmila. To je dolgo do 44 centimetrov. Kolesarji krmilo in s tem kolo nadzorujejo z nekoliko širšim prijemom, kar ob njihovi konstituciji pomeni dober nadzor nad ročnimi zavorami. Masivna ogrodja so namenjena večjim obremenitvam in včasih agresivnejši vožnji. K trpežnosti seveda pripomore tudi izbira materialov okvirja, katerih temeljna lastnost mora biti trdnost.

Ženska kolesa

Nasprotje ravnega je spuščen in upognjen okvir. Voznica ali voznik takega, ženskega modela, pri sedanju na kolo ne rabi visoko dvigati noge. Okvir je v večini primerov ženskih koles krajši zaradi krajšega trupa žensk. Tako je poleg večje varnosti zagotovljena tudi udobnejša vožnja. K tej pomembno pripomore tudi sedež, ki s krajšo in nekoliko širšo obliko bolje podpira oblikovanje medenice. Tudi vzmetni sistem je pri ženskem kolesu mehkejši. A vsem kolesarkam širši sedež ne nudi optimalne svobode gibanja in si raje izberejo ožjo različico.

Žensko gorsko kolo Scott Contessa Active 40 (2022)
Žensko gorsko kolo Scott Contessa Active 40 (Extremevital)

Krmilo, ki meri med 38 in 40 centimetri, krajšim dlanem omogoča optimalno zaviranje z nekoliko zakrivljenimi modeli. Zavirati je potrebno z manjšo močjo. Medtem ko moška in ženska kolesa ločuje zunanji videz in nekatere fizične lastnosti, kvalitativne razlike oziroma omogočanja bolj ali manj učinkovite vožnje med njimi ne bi smelo biti. Predvsem ko gre za kolesa višjega kakovostnega in cenovnega ranga ter izdelke za profesionalce in tekmovalce.

Izberite kolo, ki ustreza vaši konstituciji

Posebej pri cestnih kolesih je značilno, da imajo tudi ženski modeli raven okvir, ki zagotavlja trdnost. Pri izbiri kolesa je izjemno pomembno najti takšno, ki bo ustrezalo specifikam vašega telesa. A včasih prilagoditve, ki jih oznaka »žensko« obljublja ženskemu telesu, neki kolesarski enostavno ne bodo ustrezale.

Znano je, da nekateri nižji moški lažje nadzorujejo model, ki je označen kot ženski, višje ženske pa ravno obratno. Namesto na oznake se zato raje osredotočite na to, kaj ustreza vašemu telesu, in se za strokovni nasvet obrnite na usposobljenega svetovalca.

In ne pozabite: na izbiro kolesa ključno vpliva tudi vrsta kolesarjenja, ki si jo želite raziskati.

Comments are closed.