Zakaj je ukulela tako priljubljeno glasbilo?

Ljubitelji glasbe se zagotovo spominjate priljubljene pesmi Somewhere Over the Rainbow, ki je znana tudi po zanimivem glasbilu, ki sliši na ime ukulela. Gre za neke vrste mini kitaro, ki pa se od večje sestre precej razlikuje. V prvi vrsti po velikosti, a tudi po dejstvu, da ima namesto šestih samo štiri strune.

Ukulela

Zvok glasbila je specifičen in je odvisen od tega, za katero različico se odločimo. Na voljo so sopranska, koncertna, tenorska in baritonska ukulela. Brenkalo pritegne nasmešek na lica starim in mladim, učenje igranja pa je dokaj enostavno in se ga lahko naučimo kar prek spleta.

Ukulela je tudi resno glasbilo

Čeprav videz glasbila sproža nasmeške in prikupne vzdihljaje, pa je ukulela lahko tudi zelo resno glasbilo, saj nanj igrajo pravi velemojstri, ki polnijo koncertne odre povsod po svetu. Za začetnike se sicer priporoča sopranska različico, čeprav je v resnici moč pričeti z igranjem na katero koli.

Zvok glasbila je odvisen od velikosti, lesa in strun. Pri slednjih je dobro biti nekoliko bolj izbirčen, saj resnično naredijo precej razlike. Da je ukulela resno glasbilo, dokazujejo tudi mnogi slavni izvajalci, ki so že poprijeli zanjo pri izvajanju svojih najbolj popularnih skladb.

Nimate glasbene šole? Ni problema!

Priljubljenost 4-strunskega brenkala temelji tudi na dejstvu, da za učenje igranja ne boste potrebovali prav nobenega predznanja. Zgolj nekaj volje, časa in ogledovanja ustreznih videoposnetkov z nasveti, kako pričeti igrati. Osnovni akordi ali prijemi so dokaj enostavni in se jih lahko naučite celo s papirnate tabele.

Sopranska ukulela Flight TUS25 Surf
Sopranska ukulela Flight TUS25 Surf (Symphony.si)

Seveda pa igranje na ukulelo lahko postane tudi bolj zahtevno, pri čemer pa je potrebno poznati določene naprednejše prijeme in tehnike igranja. Vendarle pa to pride sčasoma in se je moč prilagoditi precej hitreje, kot bi sami mislili. Ukulela je zato pravi hit med glasbili.

Ukulela je dostopna vsem

Če so morda kitare želja mnogih, a nekoliko predrage za vsak žep, pa je pri ukuleli slika popolnoma drugačna. Gre za cenovno sila dostopno glasbilo, ki je seveda lahko tudi dražje v primeru najbolj kvalitetnih različic. V resnici pa boste za začetek odšteli le nekaj deset evrov in zabava se lahko prične.

Koncertna ukulela Gewa Manoa Tiki
Koncertna ukulela Gewa Manoa Tiki (Symphony.si)

Nakup ukulele ni zapleten, saj glasbilo prodajajo praktično v vseh glasbenih trgovinah. Pri osnovnih vprašanjih vam bodo z veseljem pomagali na licu mesta, lahko pa se odločite tudi za nakup prek spleta. Kljub vsemu pa je morda dobro prej oditi v fizično trgovino in preizkusiti katero od glasbil.

Ponudba ukulel v glasbeni trgovini Symphony: https://www.symphony.si/brenkala/ukulele

Enostavna za rokovanje

Ne le, da je ukulela glasbilo, ki je zelo priročno in ne povzroča večjih težav, ko je potrebno najti ustrezen položaj za igranje, hkrati je tudi enostavno za shranjevanje. Pospravi se v prikladno torbico in na varno, čeprav imajo mnogi ukulelo v resnici radi tudi na steni ali na stojalu.

Na ta način prostor dobi lep in melodičen pridih, poleg tega pa je pri roki vedno, ko nam srce poželi zaigrati nanj. Kar je še posebej dobrodošlo, pa je, da ukulelo brez težav odnesemo s seboj na pot, na dopust, v park ali na zabavo s prijatelji.

Ukulela je poletno glasbilo

Seveda na ukulelo radi igramo ne glede na letni čas, a je vendarle prepoznana za poletno glasbilo. Del tega gre na račun izjemno popularne skladbe Somewhere Over the Rainbow žal že pokojnega izvajalca Israela Kamakawiwo’ola. Hawai so zagotovo prispodoba za sonce, morje in dolge dneve na plaži, zato glasbilo, ki prihaja od tam, vsekakor sproža asociacije na poletje.

Če še niste prepričani, ali bi bila ukulela pravšen izziv za vas, obiščite trgovino z glasbili Symphony in prisluhnite svojemu srcu. Ob nakupu pomislite tudi na torbo, drsalice in morda na stojalo, ki bo nudilo posebno mesto glasbilu v izbranem prostoru.

Comments are closed.