Izbira snowboard deske in čevljev: na kaj paziti?

Ko se odpravljate na bele strmine, da bi se preizkusili v deskanju, si vsekakor želite uživati. Skrivnost dobrega počutja in udobja pa je v veliki meri odvisno od izbrane opreme. Za snowboardanje potrebujete kar nekaj opreme, med osnovna kosa sodita deska in čevlji.

Snowboard deska in čevlji

V nadaljevanju izpostavljamo daleč najpomembnejša dejstva, ki jih morate poznati, še preden stopite v specializirano trgovino s športno opremo in si izberete primerno desko in obutev za deskanje na snegu.

Snowboard deska: ne glejte le na »kul« grafiko

Pri izbiri nove ali rabljene deske za snowboardanje boste najprej presenečeni nad velikansko ponudbo. Ravno zato je še toliko pomembneje, da si ponudbo najrazličnejših desk znate v hipu omejiti. Pomembno namreč je, da uspete najti primeren tip deske za svoje potrebe. Le v tem primeru vam bo bordanje lahko ponudilo največjo mero užitkov in prijetnega počutja.

Pred finalno izbiro snowboarda vam mora biti jasno, kakšen je vaš stil vožnje, nivo deskanja, katero obliko deske želite imeti, kateri profil deske je najboljši za vas, katera velikost je najprimernejša, kako široko desko potrebujete ter kako izbrati ustrezno prožnost. Temeljito se pozanimajte tudi o tehničnih lastnostih desk.

Snowboard deska Salomon Pulse WIDE (2023)
Snowboard deska Salomon Pulse WIDE (Extremevital)

Na voljo so snowboardi za prav vsak tip telesa. Različne dolžine in širine desk so torej namenjene uporabnikom različnih višin, teže in z različno velikostjo obutve. Deske so torej lahko tudi različnih prožnosti. Glede na to se lahko povsem drugače obnašajo v različnih pogojih ter v kombinacijah z različnimi oblikami, profili in stili vožnje. Splošno pravilo pri izbiri prave velikosti je, da vam mora deska segati do brade. Kljub temu pri modernejših oblikah snowboardov obstajajo tudi izjemne. Freeride deske so na primer lahko daljše ali pa krajše v primerjavi s splošnim pravilom.

Snowboard čevlji: pomembna ni le velikost bucov

Najpomembnejša oprema pri deskanju na snegu so snowboard čevlji. Zato je ključnega pomena, da vam je povsem jasno, katere buce izbrati za vaš nivo znanja in stil vožnje. Posebno pozornost boste morali nameniti velikosti in prileganju, ne pozabite tudi na ustrezne nogavice.

Snowboard čevlji K2 Darko (2023)
Snowboard čevlji K2 Darko (Extremevital)

Če ste v snowboardanju začetnik, izberite obutev, pri kateri je sistem zavezovanja preprost. Čevlji naj bodo prožnejši, da boste lahko lažje upogibali kolena čez prste na nogah. Slednje je pri učenju zavojev na deski namreč poglavitnega pomena. Zavedajte se, da je obutev za snowboard drugačna v primerjavi z normalnimi supergami. K prileganju precej doprinesejo tog material, debela pena in sistem zavezovanja.

Pri izbiri primernih čevljev za deskanje na snegu je zagotovo ključno, da stopala pred nakupom pravilno izmerite. Ko buce prinesete domov, pa jih, še preden jih vzamete s seboj na strmine, dobro uhodite.

Comments are closed.