Kako izbrati primerno žensko kolo?

Pri izbiri novega kolesa je potrebno paziti na kar nekaj izjemno pomembnih dejavnikov. V prvi vrsti je seveda potrebno vedeti, katera vrsta kolesa je najustreznejša za vas, vzporedno s tem pa tudi, ali je izbrana vrsta kolesa namenjena moškemu, ženski ali otroku.

Nakup ženskega kolesa

V specializiranih trgovinah s kolesi boste našli številne vrste koles, ki so namenjena tako moškim kot ženskam. Ženska kolesa so prilagojena kolesarkam, tudi na prvi pogled se moško in žensko kolo ne glede na tip kolesa kaj hitro razlikujeta med seboj. Sicer pa je za oba spola predvsem pomembno, da izbereta ne samo pravo vrsto, temveč tudi pravo velikost kolesa.

Vrsta ženskih koles

V specializiranih trgovinah vam torej ponujajo raznovrstne tipe koles. Med bolj priljubljenimi vrstami so mestna, cestna, gorska in treking kolesa, v zadnjem času pa tudi električna kolesa v vseh naštetih različicah.

Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Hollywood
Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser Hollywood (Extremevital)

Ko imate v mislih že izbrano vrsto kolesa, ste s tem opravili že več kot polovico svoje naloge. Vsekakor je sedaj pomembno, ali izbirate kolo za moško ali žensko osebo. Na srečo vam trgovine s kolesi ponujajo vse vrste koles za oba spola.

Izbira velikosti kolesa na podlagi višine razkoraka

Zelo veliko kupcev koles je zmotno prepričanih, da je velikost kolesa vezana predvsem na velikost kolesarke oziroma kolesarja, kar pa v resnici ni čisto res. Velikost je sicer možno izbrati na ta način, vendar obstaja še boljši faktor.

Žensko treking kolo Scott SUB Cross 30
Žensko treking kolo Scott SUB Cross 30 (Extremevital)

Najpomembnejši faktor pri pravi velikosti kolesa je namreč višina nog. Ta se meri kot višina razkoraka med nogami. Primerno velikost kolesa boste najlažje dobili tako, da boste višino razkoraka pomnožili z 0,65.

Tipične značilnosti koles za ženske

Sicer pa je najvidnejša lastnost kolesa za ženske nizko temeljni prečni nosilec. Ta značilnost velja za prav vse vrste koles. V praksi to pomeni, da če boste videli kolo z nizko nastavljenim okvirjem, je zagotovo namenjeno predstavnicam nežnejšega spola.

Žensko električno kolo Specialized Turbo Como 3.0 LE
Žensko električno kolo Specialized Turbo Como 3.0 LE (Extremevital)

Sedež ženskega kolesa je najpogosteje večji ter vsebuje vzmetno stojalo. Krmilne ročice se ponašajo z bolj gladko vožnjo. Za ženska kolesa je tudi značilno, da so lažja od moških. Sicer pa boste pri nakupu koles kaj hitro ugotovili, da so ženska večinoma cenejša od moških. Zelo pogosto so namreč narejena iz veliko cenejših materialov.

Pri nakupu ženskega kolesa je torej v prvi vrsti najpomembneje, da si izberete pravo vrsto, nato velikost, v nadaljevanju pa bodite pozorni na bistvene lastnosti ženskih koles, ki smo jih ravnokar omenili. Ne pozabite pa niti na to, da je tako pri izbiti ženskega kot moškega kolesa zlasti pomembno, da je na njem ime priznanega proizvajalca oziroma da je kupljeno v priznani specializirani trgovini.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*