Vzdrževanje službenega vozila

Koliko kilometrov naredite s svojim avtomobilom vsako leto? Če je ta namenjen vaši zasebni uporabi, verjetno okoli dvajset do trideset tisoč. Službena vozila pa si kilometre nabirajo veliko hitreje – tako limuzine, s katerimi se na službene poti vozijo različni zaposleni, kot vozila terenskih delavcev in potnikov ter dostavna vozila. Marsikateri službeni avtomobil sicer ni v lasti posameznega podjetja, temveč gre za poslovni najem oziroma operativni lizing, kar pomeni, da je za nujno redno vzdrževanje in servisiranje poskrbljeno.

Vzdrževanje službenega vozila

Vendar pa vozniki zato ne morejo biti povsem brezbrižni. Prav je, da se pred potjo preveri, ali vse deluje, saj je voznik tisti, ki bo odgovoren, če gre kaj narobe. Prav tako bo tudi težave z vožnjo imel sam. Pred potjo naj se torej preveri, da delujejo vse luči, da so brisalci za avto učinkoviti, da je nivo olja primeren …

Pregled avtomobila ob prevzemu

Največja napaka uporabnikov službenih vozil je, da v naglici avtomatično sedejo v avto ter se odpeljejo. Res je, da se pogosto mudi, a prihranek časa ne sme biti na račun varnosti. Ko prevzamete službeni avto, najprej preverite, da imate vso dokumentacijo, torej prometno dovoljenje, potni nalog in seveda svoje vozniško dovoljenje. Nato preverite v kakšnem stanju je avto – naredite obhod. Nič kaj prijetno ni, če se po vaši vrnitvi pokaže poškodba, vi pa je niste zakrivili. Sicer je avto verjetno kasko zavarovan, a neprijeten občutek ostane.

Iz avta odstranite vse stvari, ki so jih v njem morda pozabili uporabniki pred vami. Če je avto umazan, naj vam namenijo tudi denar, da ga vsaj zapeljete skozi avtopralnico, če že ni časa za temeljitejše čiščenje. Če tudi to ne gre, očistite luči in žaromete ter vetrobransko steklo. Tudi brisalci za avto naj se obrišejo.

Brisalci za avto

Preverite nivo olja (ženske boste morda poprosile za pomoč kakšnega kolega), nivo goriva, da vas ne preseneti prazen rezervoar. Ko sedete v avto, preverite še, kako delujejo avtomobilski brisalci. Zlasti, če boste vozili v snegu, dežju, v veliki vlagi ali ponoči, so brisalci za avto še kako pomembni. Slabi avtomobilski brisalci ob slabih vremenskih razmerah močno zmanjšajo vidljivost, kar je lahko razlog za nezgodo.

Ne pozabite na pnevmatike. Če avta že dlje časa niste vozili, so medtem morda postale obrabljene in nevarne. Tudi tlak mora biti primeren, sicer je najprej dobro, da jih napolnite.

Odgovornost voznika

Vsak voznik službenega avtomobila bi moral čutiti odgovornost, da glede stanja službenega avtomobila vedno obvesti nadrejene oziroma tiste, ki lahko poskrbijo za vzdrževanje. Brisalci za avto naj se zamenjajo, preden komu nakopljejo težave, žarnice žarometov iz »rezerve« naj se ob menjavi vedno nadomestijo z novimi … Če vas k temu ne vodi lastna vest in ne spodbudi delodajalec, se namreč lahko zgodi, da vas bo presenetil plačilni nalog policije, morda pa tudi kakšna kazenska točka.

Neprimerno vozilo - kazen

Kadar vozite avtomobil, ste namreč vi odgovorni za to, da vse primerno deluje, ne pa vaše podjetje – in zato policija kazen za neprimeren avtomobil napiše na vaše ime. Takšne malenkosti, kot so avtomobilski brisalci, ki so nenazadnje poceni in hitro zamenjani, gotovo niso vredne niti tveganja vašega življenja. Če vaš delodajalec želi, da greste na službeno pot, bo moral primerno skrbeti tudi za službeni avto.

Comments are closed.