Tečaj jadranja za začetnike

Marsikdo si želi, da bi se lahko poleti ali tudi izven kopalne sezone podal na jadranje in tako preživel svoj dopust na morju, potujoč med otočki in zalivčki, od obale do obale, od svetilnika do svetilnika. Marsikdo se na jadranje tudi res odpravi, ne da bi vsaj malo poznal osnove jadranja. Pri tem gre bolj za druženja, ki so organizirana v turističnem smislu, kar pomeni, da se najame jadrnico s skipperjem vred, preostanek »posadke« pa je dejansko v vlogi gostov in večinoma uživajo v lepotah narave in gurmanskih razvajanjih v pristanih.

Jadranje s skipperjem

A gotovo se strinjate, da to ni pravo jadranje. Jadranje je tisto, pri katerem se tudi sam spopadaš z vrvmi in jadri, kadar jadrnica reže valove. In če si želite takšnega pravega jadranja, je vsekakor nujen vsaj tečaj jadranja za začetnike, kjer se boste naučili pomorskih pravil in osnove jadranja, vključno s pripravo na izpit za voditelja čolna.

Zakaj je pomembno opraviti tečaj jadranja?

Z morjem ni šale, zato je potrebno za vsako plovbo poznati kar veliko stvari. Ne glede na to, ali boste jadrali z jadrnico, vozili gumijast čoln z motorjem, vodni skuter, se morda kar s kajakom podali od enega do drugega otoka. Morje v svoji najlepši in najbolj mirni lepoti, ob popolni bonaci, je prijetno, a kadar se vreme, veter in tokovi že čisto malo obrnejo, zna biti nevarno. Zato vas začetni tečaj jadranja pouči o vseh pravilih pomorskega prometa, o izogibanju na morju, vetrovih, tokovih, vas nauči mornarskih vozlov, vsega o različnih načinih sidranja, poleg tega pa še tisto, kar je pomembno prav pri uporabi jadrnice: o plovbi z motorjem, plovbi z jadri, manevri z jadri, plovbi v pristan z motorjem ali jadri, o privezovanju na bojo ali pomol …

Začetni tečaj jadranja

Začetni tečaj jadranja je primeren prav za vsakogar, in verjemite, da vam pred njim ni potrebno imeti nobenega predhodnega znanja. Imeti morate le željo, da si ga pridobite in se boste lahko po opravljenem tečaju jadranja samostojno odpravili na morje. Nič ni hudega, če ne veste niti to, kaj je špinaker. Tečaj namreč poskrbi za prav vse osnove jadranja.

Kam na tečaj jadranja?

Gibanca - logoOsnove jadranja se je potrebno naučiti tako teoretično kot praktično, kar pomeni, da vam nekaj dni na jadrnici ne uide. In prav je tako, kajti vse znanje in izkušnje je najbolje pridobivati tudi praktično, saj smo lahko tako najbolj prepričani sami vase oziroma zares vemo, kaj znamo. Za tečaj jadranja se lahko prijavite v šoli jadranja Gibanca, ki poskrbi, da se lahko vseh osnov naučite v dveh vikendih. Začetni tečaj pri njih je gotovo najbolj praktičen, saj poteka praktični del na jadrnici z izplutjem iz Marine Portorož, torej vam ni potrebno potovati kam daleč.

Začetni tečaj jadranja Gibanca vas bo gotovo navdušil, saj se v športnem društvu ponašajo s tremi desetletji izkušenj, tečaje pa vodijo učitelji jadranja z izpitom. Pri njih lahko popolnoma varno naredite tako prve korake v svet jader in vetrov kot tudi kasneje nadaljujete z nadgradnjo svojega znanja oziroma se odločite za nadaljevalni tečaj ali tečaj regatnega jadranja.

Comments are closed.