Kako kupiti popolne bobnarske palice?

Morda je tudi za vas prišel čas, da si kupite popolne bobnarske palice, ki jih želite imeti že dlje časa. Pri nakupu pa ste opazili, da na trgu lahko izbirate med številnimi različicami, ki se med seboj razlikujejo tudi po teži in velikosti.

Popolne bobnarske palice

Debelejše in težje palice se po splošnem pravilu uporabljajo v rock glasbi, lažje pa so značilne za pop in jazz glasbo. Vsekakor pa boste zase izbrali najudobnejše palice, ki bodo najustreznejše za vaš stil igranja. Bobnarske palice imajo lahko tudi lesene ali najlonske konice.

Pri izbiri popolnih bobnarskih palic je najpomembneje, da ste pozorni na vrsto lesa, iz katerih so narejene, velikost ter vrsto konice.

Vrsta lesa, velikost in konice bobnarskih palic

Bobnarske palice so najpogosteje narejene iz hrastovega, javorjevega ali lesa ameriškega belega oreha. Palice iz hrastovega lesa so zelo trde, zato se le redko zlomijo. Ker pa imajo slabo absorbcijo, vibracije ob udarjanju prehajajo bolj v roke. Palice iz javorja so prožne in se odlikujejo po absorbiranju energije. Najpogosteje pa so palice narejene iz lesa ameriškega belega oreha. Zanje je značilna srednje dobra absorbcija in prožnost.

Bobnarske palice glede na njihovo velikost razdelimo v tri skupine. To so 7a, 5a in 2b/5b palice. Prva skupina palic velja za ožje in lažje ter iz bobna izvabljajo mehkejši in nežnejši zvok. Primerne so za igranje jazza, nad njimi so predvsem navdušeni nekoliko mlajši bobnarji. Med najpogosteje uporabljenimi so 5a palice, ki omogočajo glasno, vendar nežno igranje. Priporočajo se za igranje rock glasbe. 2b/5b je skupina palic, ki so debelejše, z njimi lahko ustvarjate glasnejše tone. Po njih posegajo bobnarji, ki igrajo glasnejše glasbene stile, kot sta na primer heavy metal in stoner rock.

Konice bobnarskih palic

Bobnarske palice imajo lahko lesene ali plastične konice. Lesene se uporabljajo veliko pogosteje, ker se odlikujejo s številnimi pozitivnimi lastnostmi. Po daljši uporabi se sicer rade obrabijo in okrušijo, vendar je to njihova edina slabost.

Plastične konice na bobnarskih palicah se na primer priporočajo vsem, ki igrajo na činele. Zanje je značilno, da imajo dober odboj in da lahko zelo dobro poudarijo ton činel. Uporabljajo se tudi za igranje na električne bobne. Imajo pa to slabo slabost, da včasih odpadejo. Ne dovolite si, da se vam to zgodi sredi koncerta.

Pestra in bogata ponudba bobnarskih palic

V specializiranih trgovinah z glasbenimi inštrumenti in vsem, kar sodi poleg, lahko izbirate tudi med številnimi različnimi bobnarskimi palicami, pri čemer mislimo tudi na udarjalke in metlice za bobne. Na prodajnih policah boste opazili bobnarske palice različnih tež in velikosti. Na vsaki od njih bo napisan tudi proizvajalec.

Vodilne blagovne znamke bobnarskih palic so vsekakor Vater, Pearl, Zildjian in Vic Firth. Našli boste tudi bobnarske palice artistov, kot so Chad Smith, Tre Cool, Travis Barker ter Joey Jordison.

Povzeto po: https://www.symphony.si/blog/nakup-bobnarskih-palic

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*