Izbira gravel kolesa: kaj morate vedeti?

Kolesarji se že od nekdaj vozijo tudi po peščenih poteh in makadam cestah. Danes so marsikatera kolesa oblikovana tako, da omogočajo le menjavo pnevmatik in že lahko iz cestnega skočimo na gorskega ali obratno.

Gravel kolo

A proizvajalci so se pri razvoju koles ozirali naprej in želeli izdelati večnamensko kolo. Za vsestranske kolesarje zdaj na trgu koles najdete tudi gravel kolo, ki zadovolji potrebe po vožnji na vseh terenih, z izjemno prilagodljivostjo in raznolikostjo.

Kaj morate vedeti pred nakupom kolesa?

Če se najdete med vsestranskimi kolesarji in iščete sebi primerno kolo, si pred izbiro odgovorite najprej na dve vprašanji.

1. Kje se boste večinoma vozili?

To vprašanje je pri izbiri zelo pomembno, saj imamo v Sloveniji nič koliko različnih površin; od peska do ozkih stezic, makadam poti in lepo asfaltiranih cest. Ali se boste vozili po poteh z ostrimi skalami in koreninami ali le po lepo urejenih makadam in asfaltnih poteh?

Gravel kolo Giant Revolt Advanced 2
Gravel kolo Giant Revolt Advanced 2 (Extremevital)

Vse to narekuje pravo izbiro gravel kolesa, pri kateri je izjemnega pomena izbira pnevmatik. Kako polne boste imeli pnevmatike, je odvisno od terena in od tega, koliko stabilnosti in blaženja vibracij si želite na kolesu. Površina in teren vplivata tudi na izbiro prestavnega razmerja in zobnikov.

2. Kako boste vozili gravel kolo?

Pred pravo izbiro je dobro vedeti, za katere namene boste najpogosteje uporabljali gravel kolo. Želite z njim na celodnevno pustolovsko vožnjo? Se boste vozili le v službo? Je vaš cilj večdnevno potovanje? Na vsa ta vprašanja si odgovorite in dobili boste svoj odgovor, ali dati prednost teži ali vzdržljivosti, ali izbrati okvir z nosilci za blatnike, torbe, vrečke in rezervne plastenke.

Najpomembnejše lastnosti gravel kolesa

Če ste si na zgornji dve vprašanji že odgovorili, boste pri izbiri gravel kolesa lažje iskali funkcije, ki bi jih moralo imeti vaše kolo. Pozorni bodite na:

  • Material okvirja: Najpogostejši materiali okvirjev so ogljikova vlakna oz. karbon, titan, aluminij in jeklo. Karbon je lahek, trden in blaži tresljaje na površini ceste, a na močne udarce ni dovolj odporen. Titan je zelo lahek in odporen na neraven teren, je pa dokaj drag. Aluminijeva zlitina je trdna in lahka, je nekoliko težja od karbona in prenese ostro vožnjo, je poceni. Jeklo je udobnejše, a težje.
Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon
Gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon (Extremevital)
  • Stabilnost gravel kolesa: Geometrija koles ima velik vpliv na vožnjo. Daljše kot je kolo, bolj stabilno je. Okvir s strmejšim kotom sedežne cevi ponuja bolj gibčno in obvladljivo vožnjo.
  • Prestavno razmerje: Ker so gravel kolesa namenjena tako hitri vožnji po cestah kot tudi počasnejši po neravnem terenu, mora biti temu namenjeno pravo prestavno razmerje. Če le imate možnost izbire, imejte prestavno razmerje takšno, da bo razlika med najtežjo in najmanjšo prestavo čim večja.
  • Enojni ali dvojni prednji zobnik: Dvojni prednji zobnik izberite, če želite tradicionalno nastavitev in širšo paleto zobnikov z manjšimi skoki med njimi. Enojnega si namestite za vožnje v težjih razmerah z ogromno blata, vedite pa, da je med prestavami veliko skokov.
  • Profil pnevmatik: Odlika gravel kolesa je možnost namestitve različnih vrst pnevmatik, od širokih in robustnih do ožjih in bolj gladkih.
  • Zavore: Današnje mehanske zavore na gravel kolesih vse pogosteje zamenjujejo najnovejše disk oziroma visoko hidravlične zavore.
  • Krmilo: Večina gravel koles je opremljenih s klasičnim ukrivljenim krmilom, a vi se lahko odločite za katero koli obliko in širino, ki vašemu telesu in stilu vožnje najbolj ustreza.
Gravel kolo Cannondale Topstone 0
Gravel kolo Cannondale Topstone 0 (Extremevital)
  • Velikost pnevmatik: Gravel kolesa ponujajo v dveh standardnih velikostih: 650b – manjše kot gorsko kolo – in 700c – večje kot cestno kolo.
  • Dodatna oprema: Ko boste enkrat okusili gravel kolo, ga boste pričeli opremljati s številnimi priročnimi dodatki, kot so nosilci za vrečke, plastenke, blatniki, torbe, stojala.

Odločitve za gravel kolo zagotovo ne boste obžalovali, saj boste z njim doživeli marsikatero pustolovščino. Seveda nesreča nikoli ne počiva, a se ji s pametnim ravnanjem in upoštevanjem cestno-prometnih predpisov in načel varne vožnje lahko velikokrat izognete.

Comments are closed.