Družabne igre – tudi za tiste, ki še ne znajo šteti!

Ob misli na družabne igre takoj pomislimo na tiste, ki se igrajo s pomočjo kocke s pikami ali pri katerih se uporablja igralni denar in podobno. To so igre, za katere je potrebno obvladati vsaj nekaj algebre oziroma znati šteti, zato niso namenjene najmlajšim.

Družabne igre za najmlajše

Vendar to ne pomeni, da ne moremo družabnih iger igrati tudi z dve ali tri leta starim otrokom. Treba je le vedeti, kakšne so njegove spretnosti ter izbrati igro, ki je zanj primerna.

Kakšne so družabne igre za najmlajše?

Nekaj odličnih družabnih iger za vse starosti lahko najdete na spletni strani https://www.vlakec.si/igre/druzabne-igrace. Med njimi so tako klasične družabne igre, ki jih zagotovo poznate (na primer domino ali mikado), precej pa je tudi novih, ki so nastale po letu 2000 in zahtevajo povsem drugačen način igranja.

Kakšna pa naj bo igra za otroke, ki se želijo igrati z drugimi, a še niso »veliki«?

1. Omenili smo že domine. Te se lahko igrajo otroci vseh starosti, saj jim je zgolj potrebno razložiti, kako domine zlagamo. Nobene potrebe ni, da znajo šteti pike na dominah, saj količino lahko prepoznavajo z vidom, ne s štetjem. Nenazadnje pa sploh ni nujno, da so na dominah pike, temveč so lahko tudi druge podobe.

Domino

2. Tudi mikado lahko otroci igrajo precej hitro. Običajno sicer niso dovolj mirni in pozorni, da bi lahko odigrali več iger naenkrat, saj imajo še premajhno pozornost. Če se odločite za mikado, razmislite o velikem kompletu, v katerem so paličice za igro nekoliko večje. To je otrokom precej bolj zanimivo.

Mikado

3. Med tiste družabne igre, ki jih imajo malčki najraje, spada zagotovo spomin. Pri iskanju parov med ploščicami odrasle običajno premagujejo kot za šalo. Izberite spomin s sličicami, ki so zanimive in prikazujejo podobe iz vsakdanjega življenja, ne pa le risanih junakov. Tako se lahko otroci ob igranju spomina naučijo tudi česa koristnega.

Spomin - Bacek Jon

4. Med igrami za najmlajše je mnogo novih, ki se igrajo s pomočjo ploščic s podobami, ki jih sestavljamo, pri katerih so glavne barve, vzorci in podobno. Vizualna komunikacija in prepoznavanje gredo otrokom namreč izjemno dobro, in če se igra naslanja na barve in vzorce ter dele znanih predmetov, bodo v igri gotovo uživali. Igre, za katere je potrebno poznati črke in številke oziroma pri katerih se šteje, pa naj malo počakajo.

Je pa res, da naj bi že štiri leta star otrok znal šteti do deset in torej lahko igra tudi preproste igre s kocko, na primer »človek, ne jezi se«.

Comments are closed.