Ročno varjenje kovinske konstrukcije na terenu

V marsikateri branži oziroma marsikateri vrsti obrti se delo skorajda ne opravlja več ročno. Računalniki, stroji in roboti so poskrbeli, da se človek skoraj nič več ne uporablja kot fizična delovna sila, temveč zgolj še kot um, ki stoji za avtomatiziranimi delovnimi procesi. To seveda delo precej olajša, ga naredi hitrejšega in bolj preprostega, vendar se ne obnese vedno in povsod. Še vedno ostajajo dela, kjer je človek nujno potreben in kjer brez njegovega mojstrstva pri delu ne gre.

V podjetju Kovinc, ki se ukvarja z obdelavo kovin in izdelavo kovinskih konstrukcij, so popolnoma primerljivi s tujimi tovrstnimi podjetji, saj v svoji proizvodnji uporabljajo najbolj napredno tehnologijo. Razrez cevi in pločevine poteka lasersko, varjenje pa robotsko. A kadar je potrebno delo na terenu oziroma gre za specifična varilska dela, je človek nepogrešljiv. Marsikdaj se namreč robot z njim ne more kosati, zato je potrebno ročno varjenje.

Ročno varjenje

Ročno varjenje je uporabno za spajanje aluminija, železa in  nerjavečega jekla, zato velja za izjemno vsestranskega, natančen in dobro usposobljen varilec pa lahko poskrbi tudi za zahtevne zvare, ki morajo biti izjemno natančni. V podjetju imajo na veliko število varilcev, ki tako skrbijo za varjenje tam, kjer se roboti ne morejo izkazati, to pa je predvsem na terenu. Vse potrebno za izdelavo elementov kovinskih konstrukcij se namreč izdela v proizvodni hali, kjer si lahko pomagajo tako z robotskim varjenjem kot z laserskim razrezom, kar oboje skupaj zagotavlja izjemne konstrukcije za najrazličnejše namene.

Ko pride do sestavljanja teh elementov konstrukcije na terenu in se stvari dejansko pričnejo postavljati, pa je seveda nujno ročno varjenje. Brez tega ne bi stala skoraj nobena kovinska konstrukcija. Še bolj uporabno pa je za razna popravila na kovinskih konstrukcijah in za vzdrževanja – tu je pravzaprav edini možni postopek.

Najpogostejše je ročno obločno varjenje

Najpogostejše ročno varjenje je tako imenovano ročno obločno varjenje, ki ga poznamo že preko sto let, pri njem pa se uporablja oplaščena odtaljiva elektroda – to je tisti klasični postopek varjenja, ki ga pozna večina ljudi, omogoča pa tako varjenje različnih vrst jekla kot tudi zlitin (aluminijevih, nikljevih, bakrenih). Se pa vse bolj uveljavljajo tudi drugi načini varjenja, na primer MIG in MAG varjenje.

Varjenje

Za ročno varjenje na terenu in za postavitve zahtevnih konstrukcij je vsekakor najbolj pomembna kakovost. To pomeni tako visoko kakovost pripravljenih materialov in polizdelkov, ki se nato na terenu varijo, kot tudi kakovost izvajalcev dela in načina dela. O tem lahko pričajo tudi certifikati izvajalca del za same varilne postopke ter s certifikati opremljeni varilci, pri katerih ni nobenega dvoma v to, da ročno varjenje obvladajo do zadnje potankosti.

Comments are closed.