Pasivna gradnja omogoča sobivanje z naravo

Ste se kdaj vprašali, zakaj pasivne hiše sploh imenujemo pasivne? Zagotovo ne zato, ker ne bi ničesar »počele«, saj je pasivna hiša v osnovi zasnovana tako, da sama skoraj v popolnosti skrbi za svoje vire toplote. Prej bi lahko rekli, da se je takšno ime uveljavilo zato, ker je hiša pasivna glede na okolico. Od nje ničesar ne zahteva, vanjo ničesar ne prepušča, je torej povsem nemoteča.

Pasivna gradnja

Morda se strokovnjaki za gradnjo s takšno poenostavljeno razlago sicer ne bi strinjali, a za laike zagotovo lahko obvelja. Pasivna gradnja je nemoteča in v mnogih pogledih skladna z naravo.

Kako pasivna gradnja sodeluje z naravo?

Sobivanje z okolico je pri sodobni gradnji bistvenega pomena. Ne le zato, ker se mora hiša zaradi urbanističnih predpisov skladati s svojim okoljem, temveč tudi zato, ker imamo pri pasivni gradnji lahko od tega kar precejšnjo korist. Pasivna hiša je namreč hiša, pri kateri je okolje izjemnega pomena in nam dejansko pomaga do skoraj popolne energijske neodvisnosti, zagotovo pa pomembno znižuje stroške bivanja.

Poglejmo si nekaj primerov:

1. Pasivna hiša se postavlja v okolje, ki velja za prisojno stran glede na položaj sonca. Tako lahko čim bolje izkorišča sončno energijo.

2. Izkoriščanje sončne energije je bistveno za zagotavljanje naravnega ogrevanja: pri na jug obrnjenih zasteklitvah lahko pričakujemo, da se bo hiša primerno ogrela tudi takrat, ko je zunaj že hladneje.

Pasivna hiša

3. Kaj pa zaščita pred ohlajanjem? Dobro je, da je hiša s severne strani zaščitena, saj je tako ohlajanje precej počasnejše. Če hiša ne stoji povsem na prostem, temveč pod nagnjenim terenom, lahko hrib za njo precej dobro »ščiti njen hrbet«.

4. Kaj pa zasaditev okolice? Ta je bistvenega pomena in jo velja načrtovati skupaj s postavitvijo pasivne hiše. Drevesa lahko poleti dajejo senco in skrbijo, da se hiša na pregreva, v hladnejših časih pa odlično ščitijo pred ohlajanjem, ki ga povzroča veter.

Vas zanima še več? Pasivna gradnja je dobro predstavljena na spletni strani http://www.rihter.si/pasivna-gradnja/, kjer boste našli množico zanimivih informacij.

Comments are closed.