Učinkovita osvetlitev dnevne sobe

Dnevna soba je osrednji prostor vsakega doma, saj je namenjena druženju vse družine, v njej pa pogosto sprejemamo tudi goste. Da bi bila čim bolj prijetna za bivanje, je potrebno poskrbeti za učinkovito osvetlitev dnevne sobe, kar dosežemo z dobro kombinacijo naravne in umetne svetlobe.

Osvetlitev dnevne sobe

Kakšna mora biti naravna osvetlitev dnevne sobe je določeno z minimalnimi gradbenimi standardi, ki predpisujejo, kolikšna mora biti površina stekel za posamezno velikost prostora. V dnevni sobi, ki se jo precej uporablja, je ta minimalni standard pogosto presežen, saj se vsi zavedamo pomena naravne svetlobe. Ta nam pomaga, da se v prostoru bolje počutimo, prav tako pa tudi zagotavlja varčevanje z energijo zaradi velike uporabe umetne svetlobe.

Odločitev za velika, francoska ali panoramska okna je v dnevnem prostoru zagotovo najboljša, a seveda je treba pri tem pomisliti tudi na senčenje – brez senčil je lahko osvetlitev dnevne sobe v poletnih mesecih sicer premočna in moteča, prav tako pa prihaja ob velikih oknih tudi do povečane notranje temperature.

Poleg naravne svetlobe je treba v dnevni sobi poskrbeti tudi za največ različnih tipov umetne svetlobe. V prvi vrsti je potrebna osnovna stropna svetilka, ki poskrbi za razsvetljavo od zgoraj, poleg nje pa osvetlitev dnevne sobe zahteva še tako imenovana funkcijska svetila. S svetili namreč v dnevni sobi ustvarjamo prijetno večerno vzdušje, skrbimo za točkovno razsvetljavo v kotičku za branje, ali pa s stenskimi svetili osvetljujemo posamezne slike ali druge predmete.

Projekcija dnevne sobe

Da bi bila osvetlitev varčna, se marsikdo odloči, da bo namesto klasičnih svetilk z varčnimi sijalkami za določene namene uporabil tudi razsvetljavo z LED svetilkami, ki potrošijo precej manj energije. Te so odlične za ustvarjanje tako imenovane ambientalne svetlobe.

Kako pa sicer izbrati svetila? V skladu s stilom vašega doma oziroma njegove opremljenosti. Od vašega okusa je namreč odvisno, ali bodo za osvetlitev dnevne sobe skrbela klasična svetila, sodobni reflektorji ali tudi vgradne stropne svetilke, ki bodo tako rekoč neopazne.

Comments are closed.