Kaj odlikuje uspešnega poslovneža?

Kdo je uspešen poslovnež? Preprosto: gospod v obleki s kravato, ki se vozi v prestižni limuzini in ima polno denarnico. Šalo na stran! Obleka ne naredi človeka, razkazovanje bogastva pa ni nujno dokaz za uspeh. Uspešen poslovnež je tisti, ki zna razvijati ideje tako, da jim daje finančno vzpodbudo, pri tem pa skrbi, da se sadeži dela dobro obrestujejo in vračajo v podjetje, ki iz dneva v dan raste.

Za kaj mora skrbeti uspešen poslovnež?

V Sloveniji imamo veliko primerov slabih poslovnežev in slabih menedžerjev, poleg tega pa tudi veliko zgodb o uspehu. In ti uspešni poslovneži pogosto pripovedujejo o tem, kako in zakaj jim je uspelo. Eni pravijo, da zaradi ideje, ki je ni imel nihče drug. Drugi, da zaradi znanja, da so idejo uresničili. Tretji pravijo, da je bistvo uspeha v tem, da delež zaslužka ves čas vlagaš nazaj v podjetje in ga tako plemenitiš. Četrti, da poskrbiš za zadovoljne zaposlene, saj ti potem z veseljem opravljajo delo in naredijo še več …

Uspešen poslovnež

Receptov za uspeh je torej veliko, gotovo pa se bomo strinjali, da mora poslovneža odlikovati kar nekaj značajskih lastnosti in vrlin, brez katerih uspeha ni mogoče doseči.

1. Poslovnež mora biti v prvi vrsti iznajdljiv. Iskati mora svoje priložnosti in se znati ob vsakih pogojih (tudi slabih) obrniti tako, da bo imelo podjetje nekaj od tega. Podjetje? Ja, podjetje v celoti, sicer se zgodba o uspehu hitro zaključi.

2. Uspešen poslovnež mora znati razmišljati inovativno in s pogledom zazrtim v prihodnost. Samo kratkoročni načrti niso dovolj. Trg se neprestano spreminja in nanj prodirajo nove tehnologije, zato se velja za tisto, kar nas čaka čez leto, dve ali tri, pričeti pripravljati že danes.

3. Da bi poslovnež uspel, mora imeti dobro razvite vodstvene spretnosti. Tako bo lahko dobro usmerjal svojo ekipo, to pa bo prineslo najboljše rezultate.

4. Dober poslovnež razlikuje med premišljenim tveganjem ter tveganjem, ki je nevarno. Vsi vemo, da v poslu brez kočljivih odločitev včasih ne gre, a če jih sprejmemo na podlagi velikega števila informacij ter premeljemo vse možne pozitivne in negativne posledice, to ne more zamajati stabilnosti posla.

5. Uspešen poslovnež je tisti, ki zna navezovati dobre stike tudi z lokalnim okoljem oziroma ve, da lahko svoj uspeh deli z družbo. Uspešen poslovnež je varčen, ni pa stiskač.

Za konec si oglejte še zgornji video posnetek in preverite, koliko karakteristih poslovneža imate.

Comments are closed.