Katera so glavna aprilska vrtna opravila?

April velja za muhast mesec, zato velja biti pri delu na vrtu še nekoliko previden. Nič nenavadnega namreč ni, če pride tudi sredi ali konec meseca do snega in mraza, ki lahko škodujeta rastlinam.

Aprilska vrtna opravila

V aprilu se večina ljubiteljskih vrtičkarjev loti lopatanja oziroma frezanja, saj je treba poskrbeti, da prst dobro zadiha in postane primerno zrahljana ter prezračena za sajenje in sejanje. Najbolje je torej poskrbeti, da z vrta odstranimo ostanke rastlin, ki smo jih pustili preko zime, nato pa ga v celoti prelopatamo in po potrebi tudi pognojimo oziroma dodamo mlado prst s komposta. Ko bo prst pripravljena in se bo pod vplivom spomladanskih sončnih žarkov že nekoliko ogrela, pa bo na vrsti sejanje.

Preden se lotimo sajenja in sejanja, je seveda dobro narediti načrt vrta. Zamislite si posamezne gredice in pri tem pazite, da boste posamezne kulture sejali na druga mesta kot v preteklem letu, da zemlja ne bo prehitro iztrošena. Ko je načrt narejen, že lahko kupite semena in poskrbite za njihovo kalitev in začetek rasti v koritih, kasneje pa jih boste presadili na vrt.

Nekatere kulture je možno sejati takoj po koncu zime, saj niso preobčutljive, prav tako pa potrebujejo dlje časa, da pričnejo rasti. Večina tako najprej poseje zgodnji krompir, čebulo, šalotko in česen, zgodnji fižol ter grah. Vsekakor ni odveč, če gredice pokrijete ter zaščitite s slamo ali umetno tkanino oziroma folijo.

Kadar temperature v aprilu hitro narastejo, je že možno sejati tudi druge rastline, vsekakor pa je potrebno počakati s tistimi tipičnimi poletnimi, na primer s paradižnikom. Če ste sadike kupili zgodaj, jih imejte še nekaj časa v lončkih, da se okrepijo in zrastejo.

Najlažje je s spomladanskimi deli na vrtu pričeti, če imate na njem postavljeno toplo gredo. V to lahko že tudi aprila posejete solato, in tako boste imeli precej kmalu na voljo domačo. Prav tako lahko v topli gredi odlično vzgajate sadike, na primer kumar, paradižnika, jajčevcev in paprik, ki zaenkrat še ne smejo na prosto.

Topla greda

April je prav tako odličen mesec za obrezovanje, tako drevja kot grmičevja, potrebno pa je lahko tudi že prvo škropljenje proti boleznim – konec meseca se tako marsikje že škropi proti listnim ušem.

Vsekakor je najbolje, da v aprilu dobro sledite vremenski napovedi in se, preden se lotite sajenja ali setve, dobro pozanimate o tem,  kaj vas čaka v naslednjih dneh. Slana vam jo lahko namreč precej zagode.

Comments are closed.